Een tuin voor liefhebbers

Kennis maken

Tijdens het eerste gesprek aan de keukentafel keek ik naar buiten. Ik zag struiken, die in de loop der tijd in elkaar gegroeid waren. De vaste planten waren in dit tuindeel  grotendeels overwoekerd. Dat ging  de tuineigenaren zeer aan het hart, omdat ze juist erg van planten hielden.  De nieuwe buren hadden begroeiing weggehaald, waardoor hun huis zichtbaar werd. De bewoners wilden een tuinberging, waar ook planten in een kas gekweekt konden worden. Er was een terras, dat nauwelijks gebruikt werd.  De dubbele vijver moest aangepast worden. Het zou fijn zijn als het tuinonderhoud wat gemakkelijker werd. Op een aantal plaatsen wilde de bewoners kunst geplaatst hebben. En wellicht dat er met een vergeten hoek in de tuin, meer mogelijkheden waren.  Het gesprek verliep heel plezierig De tuineigenaren wilden de het ontwerpen en aanleggen van de tuin graag aan iemand overlaten, die hen het vertrouwen gaf, dat al deze vragen deskundig werden opgelost.

De vijvers

De ramen naast de keukentafel lopen vanaf het plafond tot de vloer. Je kunt hier nu prachtig de nieuwe vijver zien. De vijver wordt 's avonds aangelicht, net als het kunstwerk, in dezelfde zichtlijn. De paden langs de vijver en de nieuwe tuinbank, zorgen voor een optimale beleving en vergemakkelijken het onderhoud.

De bestaande dubbele vijver is vakkundig in oude glorie hersteld. De lekkage is verholpen. Vlonders rondom zij geoptimaliseerd. 's Avonds werkt alle verlichting weer. De aangrenzende border is vernieuwd. Er is een kunstwerk geplaatst. Het terras waar nooit gezeten werd ,kijkt nu uit op de vijvers. Het is in feite alleen de plek die aan dit terras doet denken. Het was gelegen in een kuil en is naar gelijke hoogte, als de rest van de tuin gebracht. De slingerpaadjes van voorheen  zijn vervangen door een routing van rechte paden, die nu een eenheid vormen met de rest van de tuin.

De beplanting

In de voortuin wordt verjongingssnoei toegepast, verder wordt de beplanting grotendeels vervangen. Lans de heg leggen we een paadje aan om optimaal te kunnen snoeien. Op een aantal struiken na wordt de zijtuin leeggehaald. We leggen nieuwe paden aan om het onderhoud te vergemakkelijken. De borders die zo ontstaan, zetten we vol met nieuwe beplanting. Een paar kleine boompjes verdoezelen het zicht naar de buren.

De kas

Patrick de tuinman maakt een berging en kas op maat. Omdat we dit onderdeel zelf ter plaatse maken, kan aan alle wensen tegemoet gekomen worden. In de kas wordt een oppot tafel geplaatst. De tuineigenaresse heeft groene vingers en kan niet wachten, om de kas in gebruik te nemen. Achter de kas maken we een klein terras. Van daaruit heb je een schitterend uitzicht over de tuin.

De routing

In deze tuin zijn er heel wat paden bijgekomen. Alle voorheen losse tuinonderdelen worden nu op een logische manier met elkaar verbonden. De paden zijn heel handig voor het tuinonderhoud. Wanneer je over de nieuwe paden loopt zie je de tuin telkens vanuit een nieuw perspectief. Door overal voor dezelfde belijning te kiezen, ontstaat er rust in de tuin.

Tips voor een vijvertuin

In een tuinontwerp met een vijver speelt deze een prominente rol. Zorg er bij het ontwerpen dan ook voor dat de waterpartij goed gezien kan worden. Bedenk daarbij dat we een groot deel van het jaar de tuin vanuit het huis beleven. Een ontwerp dat u vanuit het huis een kijkje op de vijver gunt,ligt voor de hand.

In Nederland zijn extreme regenbuien,of langdurige regenperiodes,helaas geen uitzonderingen meer. Zog dat u bij het ontwerpen van een vijver rekening houdt met een overstort mogelijkheid. Zo loopt bij hoog water het teveel aan water de door u geplande kant op.

Houdt bij een vijvertuin rekening met het volgende.

Wat doet u met de aarde die vrij komt bij het uitgraven van de vijver?Als er vissen in de vijver komen,maak deze dan voldoende diep.Zorg dat  bij de vijverranden geen plastic afwerking in beeld is.