Kunst in de tuin

Als je vanuit deze woning een blik werpt in de kunst tuin, zie je zowel in de voor- de zij- als de achtertuin beelden staan. De beelden zijn zo geplaatst, dat ze  overeenkomen met de belangrijkste zichtassen vanuit het huis. Zo kun je er het hele jaar van genieten.

Een heerlijk geurende roos klimt over de pergola. Wanneer je op de bank eronder zit, zie je een vrouwen torso. Een nis in de haag vormt hier een natuurlijk kader.

De verhoogde border biedt plaats aan een luchtig beeld. Doordat je er zo goed tussendoor kunt kijken, vormt het een mooie eenheid met de omringende beplanting. Van de lente tot de herfst, bloeit er telkens iets met witte bloemen, in de buurt van dit witte beeld. Zo ontstaat een mooi evenwicht.

Deze Adam en Eva moesten natuurlijk een plaats tussen de appel bomen krijgen. Zo kunnen ze niet om de verboden vruchten heen. Dat lijkt hen echter niet te deren. Het hele jaar zitten ze eerste rang bij het appel groei- en bloei proces.

Een mooie plek

Welke plek verdient een beeld in de kunsttuin? Als het om een bestaand kunstwerk gaat,dat een mooie plaats in het tuinontwerp moet krijgen, is het mogelijk het ontwerp daar op af te stemmen. Een robuust kunstwerk verdient een markante plaats, bijvoorbeeld midden in een vijver. De directe omgeving gunt het beeld dan alle eer. Een fijnzinnig kunstwerk zal vaak mooier uitkomen in een omgeving met subtiele beplanting. Zie ook buitenkunst.

Tips voor kunst in de tuin

  • Laat beelden niet met elkaar concurreren, maar geef ze een aparte plek.
  • Een mooie sokkel kan veel bijdragen aan de manier waarop een beeld uitkomt.
  • Denk aan een lichtplan om ook ’s avonds van een beeld te kunnen genieten.