De bewoners van dit Amsterdamse school huis, zochten een ontwerp voor hun tuin. De sfeer van de veranda voor, waar ze graag zaten, moest in de achtertuin terug komen. Het concept romantische tuin hebben we als leidraad genomen voor dit tuinontwerp.

Tijdens de eerste kennismaking blijkt dat er nog heel wat obstakels te overwinnen zijn. De achtertuin bestaat uit een pijpenla met een lelijke garage. De woning is 40 cm hoger dan de tuin. In de tuin zien we betonnen verharding materialen. De zij tuin wordt nauwelijks gebruikt, maar heeft wel een lekkend vijvertje. Nieuwe aanplant mislukt telkens. Kortom de romantische tuin is nog ver te zoeken.

 

Lekker genieten in een romantische tuin

Vervolgens is het de kunst om de zij tuin om te vormen tot een plek waar je lekker kunt genieten. Het oude lekkende vijvertje wordt vervangen door een prachtige doorloop vijver. Een spiegel laat de tuin groter lijken. Een bank met een beukenhaag als rugdekking zorgt voor geborgenheid. Door voor de paden en het terras hetzelfde grind als in de voortuin te gebruiken, wordt een eenheid gesmeed. De romantische tuin komt in beeld

 

Uitgangspunt ontwerp achtertuin

Uitgangspunt bij het ontwerpen van de achtertuin is dat de garage gesloopt wordt. De zij- en achtermuur worden gespaard , om een intieme buitenplaats te creëren. Het terras en de aangrenzende borders krijgen hetzelfde niveau als de woning. De opdrachtgever wil zelf op zoek naar oude bouwmaterialen. Privacy wordt gecreëerd door een Photinia haag op poten. Kruiden en zonminnende planten doen de bewoners denken aan warme oorden, waar ze gewoond hebben. Ook hier komt de romantische tuin in om de hoek kijken.

Waar blijven de fietsen?

Nu van de garage nog slechts twee muren resten die een terras omhullen, kan daar niet meer geparkeerd worden. Een gezin met twee opgroeiende tienerdochters heeft wel wat te verwerken aan fietsen en scooters. In de zijtuin worden met smeedijzeren hekken, die we laten begroeien, de wanden van een berging gemaakt. Een subtiel dak krijgt een groene toplaag, zodat het weldra in de tuin opgaat.

 

Meer mogelijkheden voor de voortuin

In de voortuin mislukte de ene na de andere plant. De heide die er welig tierde kon de bewoners niet boeien. We hebben de toplaag afgegraven en deze vervangen door wormenaarde, met een prima vocht berging. De zuurgraad daalde en de vruchtbaarheid steeg. Hierdoor konden we uit een veel groter planten assortiment kiezen.

Natuur omhult door techniek

Om deze prachtige tuin te maken,is het goed van tevoren bij alle technische details stil te staan. Welke delen willen we in het donker uit kunnen lichten? Welke armaturen zijn geschikt? Hoe bedien ik het buitenhek? Waar en op welke manier schakel ik het elektrisch? In deze tuin is ook een gasleiding aangebracht. Tuin van Heden heeft ook aan de besproeiing gedacht.