BedrijfstuinDe kapsalon  in Tuitjenhorn ging renoveren. De buitenkant van het bedrijf kreeg een geheel nieuwe uitstraling. Aan Tuin van Heden de vraag om een nieuwe bedrijfstuin te ontwerpen.

 

Programma van eisen

De uitstraling van de tuin moest goed aansluiten bij de vernieuwde kapsalon. Bij de entree is daar gewerkt met stoere eiken palen van het strand. Industriële lampen zorgen voor de verlichting. Er moest ruimte komen om zes fietsen te parkeren. De grens tussen de bestaande privé tuin en de tuin bij de kapsalon was niet heilig. Voor mij een mooie mogelijkheid om  de tuin ruimtelijker te maken. Het bestaande opstapje bij de entree was een probleem voor wandelwagens en rollators. De ramen van de kapsalon en de woning moesten goed bereikbaar blijven. De beplanting moest niet te druk worden.

Plan van aanpak

De stoere eiken palen wilde ik  laten zien in het tuinontwerp. Je ziet ze terugkomen in de fiets aanleunpalen.  Aluminium steigerelementen  worden door robuuste eiken palen ondersteund. Ik heb in het ontwerp gekozen voor zo lang mogelijke zichtlijnen, om de ruimtebeleving te vergroten. Zo kwam ik voor deze tuin uit op een ontwerp dat bestaat uit diagonale lijnen. Door de grens tussen bedrijfspand en privé los te laten, is er een speels geheel ontstaan. De bestrating  is in een hellingbaan vanaf de stoep naar de entree aangelegd. Op die manier kunnen  klanten met wandelwagens en rollators, gemakkelijk de entree bereiken. De gebakken oude Waaltjes geven een warme kleur aan het geheel. Het paadje langs de ramen is van Flachkorn gemaakt en sluit naadloos aan bij de oude Waaltjes. Leilinde sluit aan op de beplanting van de aangrenzende gemeentetuin, hierdoor lijkt de tuin veel groter.  Samen met  een krentenboom, geven ze diepte aan deze tuin en zorgen ze voor seizoensbeleving. Een beukenhaag omzoomt de tuin. Groepen grassen en bodembedekkers maken deze tuin tot een mooie eenheid met het bedrijfspand.

 

Ontzorgen

Het onderhoud van deze tuin wordt door ons verzorgd. Op deze manier kan de eigenaresse  zich volledig weiden aan haar core business. De bedrijfstuin daar heeft ze geen omkijken meer naar, die ligt er altijd verzorgd bij.