Belevingstuin ouderen met dementie
Het ontwerp van de belevingstuin
In de lente werd Tuin van Heden gevraagd, een tuin voor demente ouderen te ontwerpen. Woonzorggroep Samen benaderde een viertal bedrijven, om een belevingstuin te ontwerpen voor het Lelypark in Wieringerwerf. Daar was net de bouw afgerond van drie woongroepen, die op een binnentuin uitkomen. Een kleine hectare wil de opdrachtgever zo ingericht hebben, dat de bewoners uitgedaagd worden om naar buiten te gaan. Er moeten in ieder geval ruime terrassen komen bij de woongroepen. Verder moet er bijvoorbeeld gedacht worden aan een aantal bewegingstoestellen. Een begeleidend schrijven geeft allerlei onderzoeksgegevens weer, waar rekening mee gehouden kan worden. Het ontwerp moet samen met een begroting gepresenteerd worden.
Ik wordt voor mijn gevoel teveel beperkt door alle aanwijzingen. Deze leg ik naast me neer en ik laat mijn creativiteit spreken. Ik besluit een tuin te maken, waar ik mijn ouders graag in zou willen zien, mochten ze hier bij wijze van spreken komen wonen. Het ontwerp van Tuin van Heden wordt uitgekozen om gerealiseerd te worden.
Buitenleven
Veel van de Lelypark bewoners hebben zelf een grote tuin gehad, of een tuindersbedrijf. Allerlei herkenbare elementen uit hun eerdere buitenleven, laat ik in de tuin terug komen. Zo wordt deze belevingstuin er een met waslijnen. Buitenkasten met tuingereedschap prikkelen de nieuwsgierigheid. Twee centrale yin yang tuindelen, vormen het centrale deel van de tuin. Hier kunnen, deels op hoogte, groente en fruit worden gekweekt en geoogst. Op de woongroep kunnen er appeltaarten gebakken worden. Er kan gekookt worden met zelf geoogste groente. Ook kunnen er bloemen geplukt worden. Een centrale zichtlijn vanuit het gebouw trek ik door in de tuin. Deze komt uit bij een hooimijt, waar de bewoners lekker in de schaduw kunnen zitten. Naast de hooimijt wordt er een kas gebouwd, hierdoor wordt het tuinseizoen verlengd. In de kas kun je lekker zitten en tuinieren in verhoogde kweekbakken.
Kalender
De woongroepen krijgen een kalender, met daarop de tuinwerkzaamheden van het seizoen beschreven. Dit geeft de mensen die op de groep werken een leidraad voor de mogelijkheden van de tuin. Bezoekers en vrijwilligers weten ook wat er in de tuin mag gebeuren. Hierdoor zal het bij menig bezoek niet alleen bij koffie drinken blijven. De tuin vergroot de leefwereld van de bewoners. Ze worden uitgedaagd om naar buiten te gaan en dat was precies de bedoeling.
Meer over
Categorieën
- Buitenkunst (8)
- Openbare Ruimte (8)
- Uncategorized (1)
- Voorbeeldtuinen (13)