Verrassende perspectieven

Paden van split, vormen de lopers door de tuin, bij deze Noord Hollandse villa. Ze  nodigen uit om in de tuin te kijken en de tuin te vanuit verrassende  perspectieven te ervaren. Een pad om de vijver komt uit bij een terras met dak platanen. Een inspirerende plek om met de laptop te kunnen werken. Op warme dagen is het heerlijk toeven in deze lommerrijke omgeving. De grote grasvlakken geven de tuin grandeur en zijn heerlijk om op te spelen. De lounge hoek, met knapperend haardvuur en jacuzzi, laat  je de tuin weer vanuit een heel ander perspectief beleven.  Het materiaalgebruik sluit mooi aan bij de sfeer van de woning.

Slim spelen met zichtlijnen

Door een aantal zichtassen in een grote tuin, als uitgangspunt voor een tuinontwerp te nemen, wint de tuin aan kracht. Net als in een kijkdoos, werk ik graag met coulissen . Op die manier is niet alles in één keer te overzien. De tuin lijkt hierdoor groter.

 

Met hagen en borders schep ik een stuk intimiteit. Door te kiezen voor een luchtige beplanting is er altijd verbondenheid van alle tuinonderdelen. De vijver in deze tuin biedt een wijds uitzicht. Niet alleen weerspiegeld de lucht er prachtig in, ruimte tussen de bomen op de achtergrond bieden een wijds uitzicht. De grote gazons in dit ontwerp, geven de tuin grandeur. Voor de kinderen, is er alle ruimte om te spelen.

 

Ruimte voor de kinderen om te spelen

De drie jonge kinderen kunnen volop rondjes fietsen over de paden die in de tuin aangelegd zijn. In het gazon ligt een ingegraven trampoline. Een spannende speelhoek staat nog in de planning. In een wilgentenen  spiraalvorm, is ruimte om groenten en kruiden te kweken. Door een wilgentenen laantje kom je uit bij een vuurplek. Daarnaast kun je heerlijk schommelen in de nestschommel. Via een klauterspinnenweb, kom je uit op het gazon. Vanaf een hangmat in de tuin kunnen de kinderen al luierend gade geslagen worden.

Tips voor een grote tuin

Een grote tuin wint aan kracht als er eenheid is in de vormgeving. Op die manier creëer je rust en ontstaat er een prettig geheel. Tuin van Heden gaat hierbij altijd uit van belangrijke zichtassen.

 

Wanneer de tuin opgedeeld wordt in meerdere ruimtes scheppen we een stuk intimiteit. Deze ruimtes worden zoveel mogelijk half doorzichtig met elkaar verbonden. Hier gaat een enorme dieptewerking vanuit. Op strategische plaatsen verbinden we de losse tuindelen,zodat mooie doorzichten ontstaan.

Denk bij het ontwerp van een grote tuin aan het volgende

Is er een mooie zichtlijn vanuit de woonkamerHeb ik op die zichtlijn behoefte aan kunstWil ik een water element in mijn ontwerpKan ik de omgeving betrekken bij het ontwerp.