Rijk der duizend eilanden

Vroeger een vaarpolder, nu een heerlijke plek om te wonen. Riante huizen omgeven door grote tuinen. De bewoners vragen om een ontwerp voor een tuinhuis en een veranda. Het huis is in oud Hollandse stijl opgetrokken, dus met het ontwerp van de bijgebouwen ga ik op die voet verder. Bij het ontwerpen van de veranda, let ik erop, dat er in de woning voldoende licht binnen blijft komen. Het plafond van de veranda wordt wit, om het geheel een luchtige uitstraling te geven. De zandkleurige travetin vloer sluit hier prachtig bij aan.

 

Bestrating

Voor de tuinrenovatie was er een opstap naar de woning toe. Ik heb geadviseerd, om de bestrating nu geleidelijk naar de entree toe te laten lopen. Bij de ramen van de woning hebben we voldoende bestrating aangebracht, om er met een trapje bij te kunnen. We hebben de parkeerplaatsen verschoven, ten opzichte van de borders, zodat de tuin nu groener overkomt dan daarvoor.

 

Beplanting

We sparen de walnotenboom, omdat je daaronder zo lekker in de schaduw kunt zitten. Amberbomen zorgen voor een prachtig kleurenspel in de herfst. Grassen spelen een belangrijke rol in de beplanting. In grote golven lijken ze door de tuin te bewegen. Richting de buren zetten we her en der wat groenblijvers. De vaste planten hebben de hoofdrol in de beplanting. Ze zorgen voor veel kleur door de seizoenen heen.

 

Samen met de buren

In het aanpassen van de tuin zijn de buren ook in het proces meegenomen. Daar   stonden een paar te groot gegroeide groenblijvers. Die hebben het veld geruimd. Een paar kleinere groenblijvende zijn creatief neergezet. Op die manier zie je niet waar de erf grens  loopt. Ik kreeg van de buren de opdracht om een aantal delen van hun tuin zo te ontwerpen, zodat alles een mooi geheel vormt.