De belevingstuin voor ouderen met dementie is opgeleverd.  

We hebben er maanden aan gewerkt. Dankzij het mooie weer dat ons vanaf september vergezelde, hebben de bewoners het grootste gedeelte van de aanleg, van dichtbij kunnen volgen. Met veel vakmanschap heeft mijn hovenier druppelvormen in de cirkelvormige bestrating uitgevoerd. De terrassen bij de woongroepen zijn aangelegd. De bewoners kunnen nu vanuit hun appartement, of vanuit hun woongroep de tuin in lopen. De terrassen zijn onderling verbonden, zodat de bewoners bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Bij calamiteiten kan deze route ook gebruikt worden voor evacuatie. Een breed pad tussen de hoogstam appelbomen brengt je bij de kas. Met deze kas kunnen we het tuinseizoen enorm verlengen. De Tuin van Heden heeft vooral gewerkt met voor de bewoners herkenbare geuren.bewoners kunnen hier op hoogte tuinieren en ze kunnen er lekker zitten.  Binnenkort hopen we hier ook de hooischuur te kunnen realiseren, die als ontmoetingsruimte dient. De waslijn is direct in gebruik genomen. Nog voordat de laatste schroef in de tuinkasten werd gedraaid, kwam er al een bewoner informeren of hij z’n tuingereedschap er in kon zetten. Deze tuinelementen hebben zich dus al bewezen.

In oktober is de meeste beplanting  in de borders aangeplant, zodat die nog kon profiteren van de warme grond. Het hele jaar is er op groen gebied iets te beleven in de tuin. Als de winter ten einde loopt kan er in de kas volop worden voorgekweekt voor de moestuin. In de lente gaan de voorgetrokken plantjes de tuin in. De bewoners kunnen de kruiden, groenten en vruchten in de tuin zien groeien.Vanaf die tijd, tot laat in de herfst, kan er in de belevingstuin geoogst worden. De oogst kan in de bewonersgroepen naar eigen inzicht gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de eigen keuken, bij het bereiden van de maaltijd. Een deel van de tuin is pluktuin, zodat de bewoner boeketten voor op de groep kunnen samenstellen. Tuin van Heden maakt een kalender voor op de woongroepen. Hierop is te zien welke tuinwerkzaamheden er door het jaar heen mogelijk zijn. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bezoek kunnen hier inspiratie opdoen voor een mooi tuin moment.

Zintuigen

Het hele jaar door zijn er beplantingsgroepen en heesters die lekker geuren.Tuin van Heden heeft vooral gewerkt met voor de bewoners herkenbare geuren. De oogst van fruit, kruiden en groenten belooft een feest van herkenning te worden voor de bewoners.  Door de seizoenen heen veranderen ook de kleuren in de tuin, een feest om naar te kijken. Wanneer de bewoners aan de planten voelen kunnen ze veel verschillende structuren ervaren. De zachte aartjes van het lampenpoetsers gras geven een heel andere ervaring, dan de stijfheid van de brandbloem die er naast groeit. Als de wind waait wuiven de grassen mee.

Tevredenheid

Bij de oplevering van de belevingstuin is dat woord vaak gebruikt. Vanaf het begin van de samenwerking tussen Woonzorggroep Samen en Tuin van Heden was er een goede chemie. Alle mogelijkheden, binnen het bestaande budget, zijn in goed overleg optimaal benut. Tussentijds is de voortgang van de aanleg regelmatig besproken. Bij de oplevering is het hele traject van offerte tot en met de aanleg tegen het licht gehouden. Met als mooi resultaat een lijst van nul opleverpunten. Waarschijnlijk gaat in mei de belevingstuin feestelijk geopend worden.